Meerdere hanglampen aan één lichtpunt ophangen!

door Robbie Nevens
LampTwist

 

Heeft u de ideale eettafel gevonden? Dan wordt het tijd om de eetkamer helemaal af te maken met één of meerdere hanglampen. Het wordt steeds populairder om verschillende hanglampen naast elkaar te plaatsen. Alleen is het wel mogelijk om meerdere lampen aan te sluiten op één lichtpunt? En zo ja, hoe doet u dit dan precies? In dit blog geven wij u antwoord op al uw vragen over het ophangen van meerdere hanglampen aan één lichtpunt.

Is dit wel degelijk mogelijk?

Het is goed om te weten dat het in ieder geval mogelijk is om meerdere lampen aan één lichtpunt te bevestigen. In principe is het niet veel lastiger dan het ophangen van één lamp. Wel is het prettig als u een duidelijke uitleg heeft en over de juiste benodigdheden beschikt. Hieronder zullen we dit uitvoerig beschrijven. Na het lezen van dit blog weet u precies hoe u meerdere lampen aan één lichtpunt verbindt en waar u hierbij op dient te letten. Uiteraard begint u met het uitschakelen van de stroom, net als u zou doen als u slechts één lamp zou ophangen.




Aansluiten door middel van lasklemmen

Wilt u meerdere lampen aan één lichtpunt ophangen? Dan zijn lasklemmen ontzettend handig om te hebben! Met een lasklem kunt u er zeker van zijn dat alle stroomdraden op de juiste manier met elkaar verbonden zijn. Om twee lampen aan één lichtpunt te bevestigen, heeft u twee lasklemmen nodig. U opent de lasklemmen door de oranje klepjes omhoog te duwen. Vervolgens neemt u de gestripte snoeren en haalt u de blauwe en bruine kabels uit elkaar. In een van de lasklemmen steekt u alle bruine draden en in de andere lasklem stopt u alle blauwe draden. Hierna kunt u de oranje klepjes van de lasklemmen weer sluiten, zodat de lasklem de draden vast blijft klemmen. Doe dit voor zowel de draden van het plafond als voor de draden van de lampen zelf. Zodra u de stroom weer aanzet, zouden de lampen het nu moeten doen. Zo eenvoudig is het bevestigen van meerdere lampen aan één lichtpunt dus!

LampTwist


Een alternatief voor het aansluiten met lasklemmen, is door middel van kroonsteentjes. Wij raden u echter aan om lasklemmen te gebruiken, omdat dit voor de leek net iets eenvoudiger is.

Kabels eenvoudig wegwerken

Heeft u de lampen eenmaal hangen, dan zit u nog wel met de kabels van de lampen. Niet iedereen vindt het even fraai als die gewoon zichtbaar zijn. Gelukkig kunt u deze eenvoudig wegwerken, bijvoorbeeld door de lampen op een rail te monteren of door een zogenaamde plafondkap aan te schaffen. Binnen ons assortiment vindt u plafondkappen met verschillende aantallen gaten. Daardoor is er altijd een geschikt hulpmiddel om uw kabels mee weg te werken, ongeacht hoeveel hanglampen u aan één lichtpunt bevestigd. Er zijn ook lampenfabrikanten die zelf plafondplaten meeleveren die aansluiten op de configuratie die u kiest.

U kunt er overigens ook voor kiezen om de snoeren gewoon van het lichtpunt naar de lamp te hangen. U kunt de snoer dan losjes laten hangen, maar ook juist strakker. Wat het beste staat, is voornamelijk afhankelijk van uw interieur. Uiteraard is het ook een kwestie van smaak. Heeft u een industrieel design, dan maakt het bijvoorbeeld veel minder uit als de snoeren van de lampen nog zichtbaar zijn. Gaat u voor een strak en modern design, dan is het wellicht wél beter om de snoeren weg te werken.

De afstand tussen de hanglampen

Waar u nog meer rekening mee dient te houden als u meerdere lampen ophangt? Belangrijk is de afstand tussen de hanglampen! Zit er te veel of te weinig ruimte tussen de hanglampen, dan kan dit er gek uitzien. Een goede tip is om de diameter van uw lampen op te meten en om dezelfde ruimte tussen uw lampen te houden. Op deze manier behoudt de eetkamer een strakke uitstraling. Overigens is dit slechts een suggestie en kunt u de lampen uiteraard ook verder of juist dichterbij elkaar hangen. Ook dat is immers een kwestie van smaak en bovendien is het ook deels afhankelijk van het type lamp.




Neemt u gerust contact op voor advies

Wilt u graag meer weten over het ophangen van de hanglampen? Dan raden wij u aan om contact met ons op te nemen. Wij helpen u vervolgens graag verder. Ook als u niet goed weet welke lampen het beste bij u passen, raden wij u aan om advies te vragen. Wij kennen de verschillende merken en designers uit ons assortiment als onze broekzak en denken dan ook graag met u mee.