Hoe kan ik veilig mijn lampen weggooien?

Een kapotte lamp weggooien bij het normale afval mag niet, vanwege de gevaarlijke stoffen. Maar gelukkig zijn er diverse plaatsen waar je de lampen naartoe kan brengen zoals de milieustraat, diverse winkels, recyclingprogramma's en meer. Het is echter geen advies, er zijn wettelijke voorschriften in Nederland over het weggooien van lampen. Hou je je niet aan de regels? Dan krijg je een boete.


illustratie van iemand die lampen weggooit

Waarom je lampen niet zomaar weggooien?

Sommige lampen bevatten gevaarlijke stoffen zoals kwik, lood of cadmium. Bijvoorbeeld, ouderwetse tl-buizen en spaarlampen bevatten kwikdamp. Wanneer deze lampen worden weggegooid, kunnen deze stoffen in het milieu terechtkomen en schadelijke effecten hebben op de gezondheid en het ecosysteem.




Waar kan ik mijn lampen weggooien?

Je kunt lampen meestal naar de volgende plaatsen brengen voor de juiste verwijdering en recycling:


  1. Milieustraat of Afvalverzamelpunt: Veel gemeenten en steden hebben speciale milieustraten of afvalverzamelpunten waar je gloeilampen, LED-lampen, TL-lampen, en andere soorten lampen kunt inleveren voor recycling. Dit zijn vaak officiële locaties waar ze op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt.


  2. 1. Winkel retailers: Sommige grote winkelketens en bouwmarkten bieden lampeninzamelingsservices. Ze hebben inzamelingsbakken in de winkel waar je oude lampen kunt achterlaten voor recycling wanneer je nieuwe koopt. Dit is handig als je lampen wilt vervangen.


  3. 2. Gemeentelijke Recyclingprogramma's: Controleer of jouw gemeente een specifiek recyclingprogramma heeft voor lampen. Sommige gemeenten organiseren periodieke inzamelingsdagen of hebben aangewezen locaties waar je lampen kunt afleveren.


  4. 3. Elektronische Recyclingbedrijven: Er zijn gespecialiseerde recyclingbedrijven die zich bezighouden met elektronisch afval, waaronder lampen. Ze accepteren vaak verschillende soorten lampen voor recycling. Je kunt online zoeken naar dichtstbijzijnde elektronische recyclingfaciliteiten.


  5. 4. Postorder Recyclingservices: Sommige bedrijven bieden postorder recyclingservices voor lampen. Ze sturen je speciale verzenddozen waarin je je oude lampen kunt plaatsen en terugsturen voor recycling.






meerdere lampen in een vuilniszak

Nederlandse Wettelijke Voorschriften voor Lampen afval

In Nederland zijn er strikte wettelijke voorschriften met betrekking tot het weggooien van lampen-afval vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen zoals kwik in sommige lampen. Hier zijn de belangrijkste punten met betrekking tot de Nederlandse wetgeving:


1. Verbod op Wegwerpen in Reguliere Afvalcontainers:

In Nederland is het verboden om lampen, inclusief gloeilampen, LED-lampen, TL-lampen en spaarlampen, in reguliere afvalcontainers te gooien. Dit verbod is er om te voorkomen dat gevaarlijke stoffen in het milieu terechtkomen.


2. Producenten verantwoordelijkheid:

Nederland heeft een producenten verantwoordelijkheidssysteem geïmplementeerd voor verlichtingsapparatuur. Fabrikanten en importeurs van lampen zijn verplicht om bij te dragen aan de financiering van de inzameling en verwerking van lampen-afval.


3. Inzamelings- en Recyclingsystemen:

Nederland heeft een uitgebreid netwerk van inzamelingspunten en recyclingfaciliteiten voor lampen-afval. Deze inzamelingspunten bevinden zich vaak bij milieustraten, gemeentelijke afvalverzamelpunten en sommige winkels.


4. Strafbepalingen:

Het niet naleven van de wettelijke voorschriften met betrekking tot lampen-afval kan leiden tot boetes en andere juridische consequenties. Gemeenten en toezichthoudende instanties handhaven deze wetten om ervoor te zorgen dat lampen op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt.